Blogger Templates

Selamat Datang ke Dunia Jajahanku =)

Selamat Datang ke Dunia Jajahanku =)

Saturday, December 31, 2011

Slmt tinggal 2011, slmat dtg 2012~~

2011 hampir melabuhkan tirainya..
segala pengalaman, suka dan duka,
kini jadi kenangan.
apa pun yang terjadi, 
hidup perlu di teruskan.

kepadamu teman, kawan dan sahabat,
terima kasih aku ucapkan,
kerana bersama-samaku sepanjang perjalanan hidup ini..
kepadamu lawan,
terima kasih atas segala kritikan,
tanpa kritikan itu aku xmungkin mengenali diriku.

apa pun yang terjadi,
kehidupan perlu diteruskan..
selamat datang 2012
aku menanti kehadiranmu,
dengan penuh harapan,
agar tahun ini aku diberi kekuatan,
untuk menghadapi segala dugaan,
Ya Allah,
restuilah perjalanan hidupku ini,
permudahkanlah segala urusanku ini,
tunjukkanla aku jalan kebenaran..

SELAMAT TAHUN BARU TEMAN..

Monday, December 5, 2011

explorer race 3hari 2malam -PART 1-

26 November 2011, 

seawal 5.30 pagi aku da bangun.. gara2 excited nak mulakan pengembaraan yang kononnya penuh mencabar.. 7.30 pagi aku ke Kampung Rimba Terjun, dengan Abidah kawan time matrik sbb nk penuhi undangan bestfriend kami... pengantin minta temankan time dia nikah...gluupp... tercabo skit aku rs, sbb aku mmg xsuka tgk org nikah.. sebak beb!! (bkn sbb aku jeles, tp kalo majlis kt johor kan ada part keluarga sakinah.. lafaz2 tu yg wat aku xtahan sebak....) *kantoi plak*

habis pengatin d nikahkan, 3 anak dara tu tak sampai2 lagi.. lambat tol.. ntah2 sesat..tungu punya tunggu nasib baikla sampai gak KCS tu dengan selamatnya.. masing2 wat muka blur, terutamanya SYIDA.. hahaha.. rupanya dia xpnh g kenduri org johor... (Tunggu kenduri aku tau).. bak kata seorang kawan, kawen dgn org Johor ni byk "kejanya" tu aku akui... huhu...

permulaan explorer race sgt slow..

gambo ngan pengantin.. hehe..

kami nak amik berkat!! nak kawen gak...

pratice2 cara2 nak tepung tawar.. hahahaha


khas utk wanita yg pertama kali melakukannya..

sure korang tak percaya benda ni yg akn aku post utk entry kali ni.. tp sesekali post benda ni, menarik apa.. meh kita baca bersama-sama ^_^

1. Berbaringlah dengan tenang, meskipun Anda pasti akan merasa tegang dan gementar.

2. Dia akan mendekati diri Anda dan bertanyakan apakah Anda takut. Kalau dia bertanya demikian, gelengkanlah kepala Anda dengan penuh keberanian.

3. Lalu dia akan mulai memasukan "Perkakas"-nya. Mungkin suhu badan Anda akan meningkat. Tapi tenang saja, kerana dia akan melakukannya dengan perlahan.

4. Dia akan memandang mata Anda dalam-dalam, dan meminta Anda untuk percaya padanya. Jangan khuatir, dia sudah berpengalaman dalam hal ini.

5. Senyumnya yang menawan akan membuat Anda sedikit rilex, dan dia akan meminta Anda untuk membuka lebih lebar agar dia dapat masuk dengan mudah. Saat ini mungkin Anda akan memintanya agar melakukan apa yang ingin dia lakukan dengan cepat. Tapi dia tak mau terburu-buru. Dia tidak ingin Anda kesakitan.

6. Dia juga akan bertanyakan kalau-kalau Anda merasa sakit. Meskipun berlinang air mata, tetaplah gelengkan kepala Anda, dan meminta dia untuk meneruskannya. Pada saat ini mungkin Anda juga akan merasa sedikit mati rasa.

7. Setelah beberapa saat, Anda akan merasakan suatu kelegaan yang luar biasa, dan dia akan menarik "Perkakas"- nya keluar. Dia akan tersenyum hangat, dan memuji betapa hebatnya Anda...

8. Tersenyumlah sepuas-puasnya, Kerana bagaimanapun juga, ini adalah pengalaman pertama Anda iaitu.....













































"CABUT GIGI" 


* HAH!! INGAT BENDA LAIN LA TU!! 
~~g scan otak anda warna apa~~


HAHAHAHAHAHA~~~
psstt.. jangan marah ye...! PEACE ^_^

Sunday, December 4, 2011

..kamu bukan untukku...

semuanya bukan salah kamu,
jika kamu pergi kepadanya,
kerana kamu tak pernah tahu,
bahawa aku amat mencintai dirimu,
pergilah sayang,
aku merelakannya,
kerana..
aku tak mampu bersaing dengannya,
hanya kerana untuk mendapatkan dirimu,
pergilah dan jangan berjumpa denganku lagi,
kerana aku tak sanggup lagi,
untuk menahan kesakitan ini..
aku fahami apa yang kamu rasa,
air mata yang mengalir,
di wajahmu itu,
menceritakan segalanya,
maafkan aku,
mungkin bukan jodoh kita,
sampai satu saat nanti,
kamu akan fahaminya jua..

...ku akui, hadirmu cinta nan terindah yang pernah aku miliki...
terima kasih atas segalanya

Tuesday, November 29, 2011

..haruskah aku...

telah lama aku menanti,
telah lama aku menunggu,
sampai bilakah harus aku bersabar,
hatiku meronta-ronta,
dikau wat tak kisah,
sedangkan aku bertambah resah..
menantikan penjelasan daripadamu.
mengapakah ia harus terjadi?
adakah memang kita tidak ditakdirkan bersama,
aku lelah dengan apa yang terjadi,
aku penat untuk terus menanti,
saat ini, 
dengan rela hati,
aku ingin melepaskan kau pergi,
pergi jauh dari hatiku ini,
biarlah sepi menguasai diri,
daripada aku terus menanti,
menantikan sesuatu yang belum pasti,
aku percaya,
jika kau diciptakan untukku,
walau sekuat manapun halangannya,
walau sejauh manapun jaraknya,
kita tetap akan bersama,
dengan izin Allah,
suatu hari nanti...

Sunday, October 30, 2011

percutian yg tak dirancang

seminggu da berlalu, tapi baru hari ini nak update.. hehehe..

kisahnya bermula tanpa d rancang, memandangkan aku tahu isnin 24.10.2011 tak sekolah. disebabkan tensen menanda paper murid tetiba aku terasa sgt nak g Genting. sian Syida bertungkus lumus cari tmpat utk kami berfoya2.. nak g genting plak, aku tak tahu nak ajak sapa... akhirnya aku tawakal jek..

jumaat, 21.10.2011
aku bgn pg dgn penuh bersemangat, apa2 hal kena gak g skola dulu.. kul1 tengahari jek aku da berkemas2 n ready nak balik.. muka da ceria gile yer la org nak bercuti.. rmai yg tanya aku nak g mana cuti ni, aku hanya sengih jek la.. 1.20pm aku cepat2 punch out utk balik... best! balik pack brg. bus kul5pm. smpai bangi dlm kul10 malam.. lepak2 kat opis Syida, temankan dia siapkan keja. kul11 lebih baru kuar cari makan.. dekat kul1 baru balik umah dia..

sbnnrnya aku agak kecewa pada awalnya sbb plan hampir2 tak menjadi, tapi aku tahu dia memang suka sakat aku =( alhamdulillah dia sanggup temankan aku walaupun terpaksa g lambat skit drpd plan asal.. takpe la janji ada =)


sabtu 22.10.2011
dgn bersemangat aku bgn pagi tu.. yela kan, hasrat hati hampir tercapai.. hati bunga2, bkn apa, rs happy sesgt bila ada yg sudi tunaikan permintaan hati.. kul9l.45am, kami kuar menuju ke Shah Alam. sblm amik dia, aku n Syida g borong apa yg patut.. walaupun tak sure lg nak tdo mana, tp kami smua da standby baju dlm keta.. hehe.. amik dia kat PKNS Shah Alam, magie, air semua da beli.. dalam pjalanan ke sana, kami "bertekak" lagi tak tahu nak tdo mana.. huhu.. ni mmg plan holiday yg menggila.. akhirnya Syida ckp kalo xde tmpat tdo, kami akan tido di MYVI INN (sian Nana n Amal nk tahu sgt mana kami tdo) 

pjlanan kami lancar, tanpa sebarang halangan, tmbah lg tmpt tido da d temui.. takde apa yg aku dpt katakan selain kegembiraan melonjak2 d hati ku..

2.45pm, 22.10.2011
kami masuk genting.. all park tu.. main sampai puas.. hahaha.. mula2 g main kat outdoor.. smua permainan habis dijelajahi.. kaki sakit takpe, janji hati happy =) org yg paling happy tentula aku.. aku gembira sbb mereka layan smua kerenah aku.. thanks korang!! syg korang sesgt =) kami lupa makan, cuma minum air yg d bawa.. waahh.. sakan aku.. mmg tak ingat dunia la.. kami habis outdoor kul8.30.. last skali kami main "Sungai Rejang Flume Ride" kul 7.30pm.. habis basah kesejukan time tu.. mmg best..huhu.. bila da kuar menggigil kesejukan, baru terasa lapo... pas makan, kami smbung main indoor plak.. semua benda kami main da mcm budak2 pon ada.. enjoy gile.. yela kan sementara ada yg sudi layan.. aku kuar tepat kul1am.. fuuhh.. kesejukan kat luar memang aku takleh nak kata apa lar... masuk2 tmpat tdo, aku da menggigil.. huhu..


Ahad, 23.10.2011
akibat kesejukan, aku jd malas nak bgn.. walaupun perot kelaparan.. aku sms dia suro bgn masak air dulu..hahaha..Syida plak da kepenatan tak sedar apa2 pon.. hurmm.. akhirnya kami breakfast makan magie cup bersama kuaci jek.. pagi tu, kami masuk Snow World jek.. sejuk memang ar sejuk, tapi puas sbb dapat main smua benda.. nasib baik tiket ada lagi, so kami masuk kul12.20pm.. main kt dlm tu mcm dak kecik, tak sedar diri pon ada, aku tak dpt nak bayangkn mcmane perasaan aku, yg aku tahu aku sgt gembira n bersyukur ada 2org teman yg sangup wat apa sahaja demi menggembirakan aku =)

1.30pm 23.10.2011
kami turun ke bwah.. walaupun sedih, tapi aku terpaksa balik gak, tak kan la aku nak dok atas jek.. hehehe.. turun2 ada misi yg lain.. misi "pujuk nana" kami dating ngan nana n amal kat Times Squre.. sian mrka berdua kena sakat... amal n nana nak sgt tahu myvi inn tu kat mana... nana, amal, SORRY ye, cikza sengaja jek sakat korang berdua... hahahaha.. pas makan aku balik bangi ngan Syida.. sambung rutin yg lain plak..

11.00pm 23.10.2011
lepas balik tgk baby umah Ina, aku g lepak kat mamak ngan Syida n si diva tu.. waahh.. meletop beb kisah di mamak tu.. xmoh cite kat sini.. tunggu lain kali ar.. hahaha...


Isnin 24.10.2011,
kul 11am, aku n syida g amik si diva.. hurmm.. dia bawak 2 geng dia.. aku dptla kawan baru lagi.. dgn mereka sgt best.. mereka ok2 jek ngan aku.. kami g IKEA shoping apa yg patut.. haruslah aku tak sedar diri kn? berbelanja bagaikan balik naik keta.. hahaha.. akhirnya kul4pm baru kami siap shopping.. syida anta aku g TBS utk balik jb.. uwawahhahaha.. tak moh balik tapi terpaksa balik..

aku rs mcm nak g bercuti lagi, tp tak tahu bila.. kpd 2 org teman yg sudi menggembirakan hati ini, terima kasih byk2.. 
SYIDA, tq so much sbb sudi layan kerenah aku ni, tumpangkan kt umah ko, siap hantar ke mana sahaja aku nak g dan paling terharu ko sanggup cuti 3hari kerana aku.. 
SYAH, thanks sbb suka sakat izza.. walaupun awalnya agak kecewa sbb kena pikir Plan B, tp akhirnya sudi gak join kami.. thanks a lot sbb sudi merealisasikan impian giler ini.. hehehe.. u are the best!!

inilah insan yang wat aku btol2 happy =)
tq so much Syida n Syah


Tuesday, October 25, 2011

kata-kataku #3

kalau kita sukakan seseorang, 
jangan beritahu dia,
nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya,
sebaliknya mengadulah kepada Allah,
kerana Allah lebih mengetahui siapakah jodoh kita...


Ya Allah, 
bilakah saatnya aku d pertemukan dgn pemilik tulang rusukku? 
pasti akan ku tunggu saat indah itu ya Khaliq.
 titipkan salamku padanya walau d mana pun dia berada.
 pertemukan kami dlm keadaan mulia dan penuh rahmat-Mu..

mood: jeles melihat kebahagiaan org lain, semoga ada sinar bahagia menanti diriku ^_^

Monday, October 10, 2011

4 tahun aku menanti

empat tahun,
satu jangka masa yang sangat lama kan? 
mcmana aku leh bersabar, aku sndiri tak tahu nak kata apa...


namun,
syukur alhamdulillah,
tahun ni mungkin rezeki memihak kepada aku..
orang kata semua ni berkat kesabaran aku,
sabar ke aku?
aku harap aku dapat hadapi semuanya dengan ikhlas..


mereka kata,
selama ini aku hanya memandang ke arah langit,
tak dapat nak gapai apa yang aku inginkan,
skrg aku ada nampak sinarnya,
cuma perlukan sedikit kesabaran utk capai segalanya..
insyaAllah, aku akan terus bersabar.


harapan aku,
apa yang aku impiankan menjadi nyata,
apa yang mereka harapkan menjadi realiti,
apa yang aku janjikan akan ku tunaikan,
apa yang mereka doakan aku hanya mampu "amin"kan


Ya Allah,
dengarlah rintihan hatiku ini,
perkenankanlah doa mereka,
akan ku buktikan juga kepada mereka..
aku bersyujur kerana diberi kesempatan dan peluang ini..

Sunday, September 25, 2011

kata-kataku #2

kadang kala lagi bagus 
cakap dengan diri sendiri,
bukannya gila,
tetapi sebagai motivasi diri sendiri,
daripada cakap dengan 
orang yang tak faham perasaan kita ini...

Sunday, September 18, 2011

bersemak samun!!!

fuh.. akhirnya hari ini baru sempat online..
da bersemak samun, bersawang blog aku ni...
ada lagi kan hari raya..
so seikhlas hati nak ucapkan..
"selamat hari raya"
ampun maaf d pinta =)

Sunday, August 28, 2011

bisakah aku?

lusa da raya.. pasti semua da sibuk dengan persiapan raya kn? bg diriku? hurm..aku buat2 sibuk atas dasar nak ubati hati sndiri..

Teringat raya yg lalu, time2 mcm ni. aku sibuk carikan baju raya utk nenek.maklumlah nenek aku bertubuh besar, baju nak yang berbutang kt depan sbb dia xmampu nk angkat tgn.. Hurm..bila kenang smula, sure aku melalak..


 raya yang lalu, nenek mtk baju kebaya.. alhamdullilah, aku dpt carikannya.. last day puasa, aku da balik jumpa dia, bila serahkan baju tu, dia menitiskan air mata.. kata2nya ngan meruntun jiwaku.. 
"raya akan datang, da xperlu belikan nenek baju lagi..ni Ramadhan terakhir bagi nenek' 
hurmm.. rupanya arwah seolah2 da tahu dia akan pergi buat selama2nya...


aku harap aku tabah dan cekal berhari raya tanpanya utk kali pertama..
al-Fatihah buat arwah nenek,
semoga tenang d sana..

Friday, August 26, 2011

[ Contest ] Anda Bagi Gambar , Prince Bagi RM50 !!!

assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..
1st time sy try masuk contest kat blog ni,
mcmlah pandai sgt kan?
tapi tak salah kan kalo "uji bakat" =)


nak tahu contest apa yg sy masuk??
click jek kat banner tu,
smuanya ada tercatat kat dalam tu..
termasuklah syarat-syarat n hadiah utk pemenang =)
contest ni ada 4 kategori utk di pilih..
so, sy nak pilih yg num 4 punya leh?
gambar bersama kawan baik

siapa kawan baik sy?? 
jom kita berkenalan =)
haa.. ni lah 3 orang kawan baik yang agak rapat dengan sy..
Ratna (atas kiri), Syam (atas kanan) dan Anne (bawah)
kawan baik yang lain ada gak, cuma tak berapa nak rapat jek =)

ni hobi kami..hehe..
stiap kali kuar bersama, pantang nampak cermin besar,
da ala-ala, cermin diri sndiri kan =P
gambar ni kat mana??
cube teka.. hehehe...

macam takde keja kan??
gambo ni pas kami makan..
waktu ni, saat-saat salah seorang daripada kawan baik saya akan tamatkan zaman gadisnya.
so, dia nak edar kad undangan, kami g makan..
dan kami sangat pantang tgk kamera =)

meriah tak?
kecoh tau bila semuanya berkumpul.
time ni kat umah Puan Yati (salah sorang kawan baik sy gak)
oh lupa, buat apa kat umah ni?
biasalah makan-makan dlu..
sbnrnya gambo ni di ambil sebelum sesi bersalam-salaman bersama tuan rumah.
walaupun mak Yati ada, kami tetap meriah..

over tak kami?
waktu ni sesaje g makan ramai2.. 
ntah macamane terfikir nak wat seperti aksi di dalam gambar =)
"papan tanda" yang kami pegang tu melambangkan identiti kami sendiri.. hehe... 
terima kasih Encik Izwan, suami kepada Puan Haryati, kawan saya sendiri
kerana dialah gambar ini dapat dirakam..

ooppsss..
ni lagi satu gambar aksi over kami =)
yeah!! kami memang pantang! pantang jumpa kamera,
 pasti ada saje aksi yang akan dirakam.. 
saya percaya, setiap gambar yang dirakam mempunyai cerita yang tersendiri, ada kisah yang menarik di sebalik gambar tersebut.. betul kan??

gambar ini time Bibi Marina, kawan baik saya gak tamatkan zaman gadisnya..
terasa macam sedih tapi kami merelakan dirinya melangkah dahulu.. semoga dia berbahagia dengan kehidupan barunya..

oklah.. da banyak sgt tayang gambar, kang ada plak yang menyampah...hehehe
bagi saya, setiap gambar yang saya ada, mempunyai kisah suka duka yang tersendiri..
satu hari nanti, bila kita melihat gambar2 ini semula, pasti kita akan tersenyum dan adakalanya mampu mengalirkan air mata bila terkenangkan cerita dan kisah yang pernah kita lalui satu masa dahulu..

akhir kata,
hidup ini cuma sekali sahaja, tempuhilah dengan pelbagai rasa,
yang pahit akan menjadi manis bila di kenang satu ketika nanti,
yang manis akan bertambah manis jika kita kenangkannya semula.. =)

Wednesday, August 24, 2011

kata-kataku #1

kalau saya marah awak,
Itu tandanya saya sayang awak,
Saya caring kat awak,
Tapi kalau 1 ari nanti,
Saya da tak tegur awak apa-apa,
Itu tandanya saya da tak kisah lagi pasal awak..

Tuesday, August 16, 2011

nape ESOK??

dari dulu lagi aku tertanya2.. smpai sekarang aku masih takde jawapannya.. 
hurmm.. walaupun benda tu agak "kecik" tp mesti ada sebabnya kn?? 
tapi sape yang leh jawab soalan aku tu...

mesti korang tertanya, apa soalannya kn?
ok, sejak kecil, time nak puasa jek mesti kita baca niat kn?
tak kiralah dalam bahasa Melayu ataupun bahasa Arab kan?


Niat puasa Ramadan
Ertinya: Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

kita akan baca niat tu bila kita bgn sahur kn?? selalunya kita bgn sahur dalam kul4.30 pagi dan paling lewat pon kul5 pagi kan?? tapi nape kita mesti niat puasa esok?

kecik2 dulu, mama slalu ckp, "pas sahur niat, minum air masak makan kurma esok puasa perutnya tahan skit.." sure aku akan "marah" sbb aku bukan nak puasa esok harinya.. kan tu da pagi da kan?

hurmm.. aku pernah tanya kat sepupu aku, tp jawapannya mcm tak leh terima dek akal aku.. "da ustazah ajar macam tu, dlm buku pun smua tulis niat puasa mcm tu, kita ikut jek la"

ok, aku harap2 1day nanti takde kanak2 yg akan tanya aku soalan yang sama.. "nape esok, bukan hari ini" =)

Sunday, August 14, 2011

meluat!

eeiiii...
geramnya aku tengok ko..
meluatnya aku rasa..
nape??
huh..
ko kata aku bagaikan budak2..
ko kata aku suruh ko hormat aku..
ko kata aku kepoh..
apa lagi yang ko nak kata??
katalah wahai manusia..
aku tak kisah pon..
tp ko tak sedar kan skrg ni smuanya terkena kat ko smula..
meluah siot aku tgk ko..
eh, aku tak nmpak ko pon..
sbb ada aku kisah ko kat mana??
ada aku kisah apa ko nak buat??
ada aku kisah ko siapa?
ada pernah aku lari dari ko??
takde kan??
tp ko sendiri yg panas ati bila aku tak layan ko?
panas ati bila setiap kata-kata ko aku wat tak endah?
panas ati bila setiap arahan ko aku wat tak tahu??
sakit ati??
lg meluat aku tgk perangai ko yg ntah apa2 tu..
lantak ko la..
sbb aku da tak kuasa nak amik tahu hal ko..
pandai2lah ko nak hidup.
tak perlu lg cari aku...!

Saturday, August 13, 2011

alkisah 10 Ramadan..

ada apa ngan 10 Ramadan??
takde apa yg menarik kecuali dapat berkumpul ngan kawan2..
tak kira lah time tu puasa ke, nak berbuka ke, kat tempat awam ke,
tetap MERIAH..
tq so much pada yg sudi datang dari jauh... Puan Bibi Marina n Puan Juliana bersama kawannya..
mak buyung...Puan Hayati bersama Encik Suami dan pengerusi majlis.. CIK Puan Safura bersama Encik Suami..
tak lupa pada anak dara!! hahaha...
Anne,  Ratna n Syam..
korang memang best!
ni adiah utk korang...



p/s~~~ aku upload gak kan pic korang.. pakej =)
sayang korang!!

Sunday, August 7, 2011

7 Ramadhan

alhamdullilah.. da 7 Ramadhan kita berpuasa kan?? kejap jek masa berlalu.. tak terasa sgt =)

kalo 20 tahun yang lalu, saat tu baru nak belajar puasa, masa yang panjang sgt2 dirasai.. tapi setiap masa ada jek benda yg kena wat.. takde la terasa sgt..

sahur - bangun kul5 pagi, dgn mata tertutup, g bilik air, cuci muka, gosok gigi. pastu leh plak tdo kt tepi meja. smpai kena marah baru bangun smula.. mknan wajib mesti ada KICAP ngan air susu.. hehe.. waktu tu mesti ckp dlm ati "kena mkn byk2, ntn siang takde tenaga".. lg teruk bila aku pk, dlm perut ni ada 3 lapisan, tiap lapisan ada 2 ruang, 1 utk mknan, 1 lagi utk air.. hahaha..sbb tu kena mkn byk2 =) lapisan paling atas tu utk sarapan, yg tengah utk mknan tengahari dan bhgn bawah utk minum petang.. bila da kosong smua baru d isi time buka ntn.. huhu...

tengahari - pas balik dr skolah. dlm kul2 sampai umah mesti tertido kepenatan kat atas kerusi.. bgn2 da kul3. terus mandi dgn alasan nak segarkan badan, padahal time mandi tu kadang2 terminum air skit.. haus sgt.. time kat skola berlari tak ingt dunia.. hehe.. pas mandi baru nampak segar (pdhal da puas minum air paip) siap2 g ngaji pastu terus g skola agama.. bkn nak sgt g skola agama, tp tiap kali g skola agama akn dpt RM2 balik skola leh singgah bazar ramadhan kat kg melayu.. loceng balik jek, aku org ptama ada kt gate skola, g bazar cr mknan samping. benda wajib beli air ikut citarasa tekak.. sure abah da belikan murtabak.. haha..

buka - time ni sgt best, sbb da hampir berjaya tahan lapar seharian, kul7 jek mesti da ngadap mknan.depan aku ada 3jenis air, sepinggan mknan yg dlm dia mcm2 jenis mknan.sementara menunggu azan, aku susun mknan atas pinggan ikut gilaran masuk perut..haha.. pas maghrib bersiap2 nak g masjid plak (bkn psal alim, tp tok guru yg ajar ngaji suro kami solat terawih)

malam - time kat masjid, mcm baik jek, sbb ada geng smua benda pon jadi. disebabkan time tu kanak2 lgijd kena solat kt saf blkang skali, solat isya pass, solat terawih smpai 8rakaat jek, pastu cabut g belakang masjid, nak gak mkn moreh walaupun sekeping kuih jek =) pastu dok main ngan kwn2 yg ada kt masjid tu.. hahaha.. buruk perangai!! bila jemaah lain da smpai rakaat terakhir, kami berlari ke tmpat asal (dgn hrapan tak kena mrah ngan tok guru, ala2 kami ikut terawih smpai abis) buruk perangai kn?? bila da selesai tu, berjalanlah kaki balik umah bersama makcik2 tu.. hehehe..

begitulah rutin harian sepanjang puasa 20thn lalu.. best tol zaman kanak2 tu kn?? alangkah indahnya kalo dpt kembali ke zaman itu...

Friday, August 5, 2011

persoalan demi persoalan..

sepanjang puasa ni, lebih kurang 4hari berpuasa kat skola, penat aku jawab soalan budak2.. sesungguhnya sifat ingin tahu mereka sgt tinggi kn? sanggup tanya banyak2 kali semata2 nak tahu sesangat?? haissh.. budak2.. antara soalan2 yg kadang2 aku buntu nak jwb, dan ada kalanya soalan tu wat aku tersenyum...


# puasa tu apa?
# kenapa mesti puasa?
# kalo  puasa, minum air skit boleh tak?
# stat pukul berapa tak leh makan?
# mcmana nak tahu da boleh makan?
# tak mati ke kalo tak makan?


owh..lupa, ni smua pertanyaan murid2 cina  yg agak pelik bila ckp kwan2 melayu dia berpuasa.. akhirnya dia akan ckp, "owh.. org Melayu ni hebat dan kuat, tak makan pon boleh hidup" =)

Saturday, July 30, 2011

Salam Ramadhan..selamat berpuasa..

waktu mengalir bagaikan air,
Ramadhan suci segera hadir,
seandainya ada luka yang pernah terukir,
ada khilaf di sebaliknya,
sucikan hati,
ikhlaskan niat,
maaf zahir batin,
selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia,
dengan penuh kesabaran dan keikhlasan.

**saya mohon ampun maaf kepada semua orang yang mengenali saya.. InsyaAllah tiada dendam dihati ini, dan saya telah memaafkan semua orang =)

Wednesday, July 27, 2011

ingat-ingat!

kisah bermula di tepi jalan,
dengan niat sekadar mengorat,
kemudian bertemulah si gadis dan si jejaka di satu tempat,
tanpa disedari tangan pun mula merayap,
setan mula datang dekat,
lawan peluk siapa yang kuat,
wahh.. tak mau mengalah sama-sama hebat,
bila peluk mau sama rapat,
nafas pula mula tersekat-sekat,
mulalah cop di merata tempat,
lupakan Allah dan juga Malaikat,
kerana NAFSU sudah menguasai,
tanpa disedari lahirlah anak tak cukup sifat,
lalu dibuang di merata tempat,
Astagfiruallahalazim,
minta simpang malaikat 44
ingatlah kawanku ini sebagai nasihat,
supaya kita jauhi maksiat,
ajal maut tak kira tempat,
takut-takut tak sempat bertaubat!

pesan memesan~~

pesan pada DIRI sendiri,
jangan sampai tersalah memberi HATI pada insan yang tak sudi,
pada insan yang tak pernah mengerti tentang hatimu itu,
kerana,
sekali dikau memberi hatimu itu,
selamanya dia tetap di HATI,
sekali kau dilukai,
sampai bila-bila akan tetap  diingati.
pesan lagi pada DIRI sendiri,
hati-hatilah dalam memberi HATI,
kerana ia hanya untuk insan yang tahu
menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI itu.



Sunday, July 24, 2011

kisah cikgu, murid dan tiger balm

kisah ni berlaku Khamis lepas, saat tu seorang guru dengan gagahnya melangkah masuk ke kelas 6U, di tingkat tiga bangunan sekolah tersebut. setelah masuk kelas, murid beri salam tanda hormat, guru tersebut memberi arahan.. seperti biasa, tugas guru tersebut untuk memantau murid membuat kerja disebabkan peperiksaan hampir tiba.. guru tersebut memantau murid-muridnya yang seramai 50 orang tu. dari satu meja ke satu meja di jelajahinya. ada gak murid yang bertanya mana yang tidak faham. masa tinggal lebih kurang lima minit jek. (maklumlah setengah jam jek d peruntukan untuk subjek PJK )

tiba di meja terakhir, guru tersebut dengan penuh dedikasi ingin memberi nasihat kepada murid tersebut.

guru : yan ming, cikgu dengar macam2 masalah yang kamu da buat, kamu bukannya tak pandai cuma malas jek kan?
murid : ye, saya tahu saya pandai, terima kasih cikgu.
guru : berapa markah ujian yang lepas?
murid: 60 cikgu
guru : awak tahu kan awak seorang jek yg masih dapat B sedangkan yang lain semua dapat A
murid: tahu cikgu, apa leh saya buat (sambil matanya terkebil2)
guru : saya da pening tengok cara awak ni, bila nak berubah?
murid : cikgu da pening? nak ambil TIGER BALM ni dan sapukan di kepala, nanti cikgu da tak pening..
guru : ................ ( diam tak terkata)

untukmu teman..

teman,
inginku ucapkan terima kasih padamu.
kerana sentiasa menemani hari-hariku.
semenjak kita bertemu kembali.
hidupku tak terasa sunyi lagi.
penuh dengan warna warni.

teman,
dikala ku kesedihan,
engkaulah yang menghiburkan hatiku,
dikala aku putus asa,
kaulah jua yang memberi semangat,
aku tak ingin berpisah darimu,
aku ingin selalu disampingmu.

tapi teman,
kita harus sedar,
lambat laun kita akan terpisah jua,
mungkin kerana kita sudah punya keluarga,
yang harus kita utamakan,
namun teman,
percayalah kau tetap dihatiku,
bukan untuk sementara waktu,
akan ku abadikan segala memori kita bersama,
hingga ke hujung nyawaku..
terima kasih atas segala-galanya..



** tq korang!! selalu wat hidupku ceria =)

Thursday, July 21, 2011

ikhlaskanlah...

ketika seseorang pergi meninggalkan dirimu,
janganlah bersedih,
usahlah merintih,
buangkanlah yang keruh,
ambillah yang jernih,
ikhlaskanlah segalanya.
percayalah Allah akan menggantikan,
dirinya dengan seseorang yang jauh lebih baik.
bergembiralah..
kebahagiaan itu hak milik setiap insan..